Nieuwsbrief maart 2014

Fancy fair

Wat hebben we een gezellig fancy fair gehad. Het geeft een goed gevoel dat we zoveel belangstelling hadden van ouders en andere familieleden, maar ook van dorpsbewoners die een kijkje kwamen nemen.

We hebben een opbrengst van ruim 1100 euro. Een mooi bedrag om met alle leerlingen in de laatste schoolweek een bezoek aan Artis te brengen. Meer informatie hierover volgt nog.

Langs deze weg willen we iedereen bedanken die geholpen heeft om deze fancy fair tot een zeer geslaagd feest te maken.

 

Studiedag

Vrijdag 21 februari heeft het team een waardevolle studiedag gehad onder leiding van M. van der Pol. We hebben zijn bevindingen van zijn bezoek in januari besproken en hebben ons samen georiënteerd op de individuele en gezamenlijke waarden. Wat zijn onze sterke punten en wat kunnen we ontwikkelen. We hebben met elkaar gesproken over de missie en visie van Basisschool Durperhonk, wat is onze opdracht en wat zien we dan terug in de klas.  Het was een start van een mooi ontwikkelingsproces. U gaat hier meer over horen.

 

Even een berichtje…..

De afgelopen weken waren er voor ons een aantal met diepe dalen. Het heeft ons dan ook heel erg goed gedaan om van jullie heel veel hartverwarmende lieve berichtjes, kaartjes en attenties te mogen ontvangen. Bij deze willen wij jullie allemaal daarvoor heel erg bedanken!

 

Met Pelle gaat het nu gelukkig eindelijk weer wat beter sinds er in december diabetes type 1 bij hem geconstateerd is. Hij heeft nu, sinds begin februari een insulinepompje waardoor zijn bloedsuikerspiegel beter te reguleren is. Omdat hij weer steeds meer gaat bewegen zitten we nog steeds in een instel fase. Het is even uitzoeken hoeveel insuline hij op welk moment nodig heeft. Maar gelukkig zijn we op de goede weg!

 

Natuurlijk heeft de afgelopen periode z’n weerslag wel op ons als personen en op ons als gezin gehad. Dat is dan ook de reden dat ik de maandag na de vakantie al wel weer op school ga beginnen, maar nog niet direct voor de klas. Toch verheug ik me erop om weer te beginnen!

 

Juf Méline, Ilse en Pelle

 

Bibliotheek

Donderdag 6 maart brengt groep 3/4 een bezoek aan de bibliotheek voor het programma “Speuren in de bieb”.

Donderdag 20 maart gaat groep 5/6 naar de bibliotheek voor het programma “Koele boeken zoeken”.

 

Voorlezen in de bibliotheek

In de even weken op woensdagmiddag wordt er in de bibliotheek voorgelezen voor de kinderen in de leeftijd van 3 tot 7 jaar. Dit begint om 14:00 en duurt ongeveer 30 minuten.

Als kinderen hier aan deelnemen krijgen zij een stempelkaart. Na tien keer luisteren verdienen zij een “luisterdiploma.

Deelname is gratis.

 

Aquarelleren

In de maanden maart en april gaan wij met alle kinderen van school aquarelleren. Dit onder leiding van Maurice Christo van Meijel

Maandag 17 maart starten wij met dit kunstproject. Op vrijdag 4 april zullen wij het werk tentoonstellen. Alle ouders en belangstellenden zijn dan van harte welkom. Meer informatie hierover volgt nog.

 

Ouderenquête

Als het goed is heeft u een uitnodiging ontvangen via de mail om de ouderenquête in te vullen. Deze enquête loopt tot 7 maart.

Mocht u geen mail hebben ontvangen zou u dit dan door willen geven via het volgende mailadres durperhonk@schooltij.nl .

 

Open dag

19 Maart houden we een opendag. Alle belangstellenden zijn van harte welkom voor een begeleid rondje door de school.

 

Podium

Donderdag 20 maart houden wij weer een Podium. Alle ouders/verzorgers en andere belangstellenden zijn van harte welkom om 14:00 uur.

 

Tandartsbus

Maandag na de vakantie zal de tandartsbus Durperhonk aandoen.

De tandarts is aanwezig op maandag, dinsdag en vrijdag.

 

CJG

5 Maart is Cecil van Tiel aanwezig bij ons op school. U kunt tussen 8:30 uur en 12:00 bij hem binnen lopen.

2 April is de volgende keer dat Cecil aanwezig is.

 

Oudpapier

Voor de maand maart staan de volgende families ingeroosterd

Fam M. Smit

Fam Ran

Fam Schermel

Fam v. Lingen

Fam v. Heerwaarden

 

Was

Week 10         Fam v. Lingen

Week 11         Fam Dieks

Week 12         Fam A. Boon

Week 13         Fam Bakker

Week 14         Fam Kamp

 

Dopjesactie voor blindengeleidehonden

Ook wij doen op school mee met de “Dopjesactie”. U kunt uw dopjes inleveren naast het lokaal van groep ¾. Onderaan deze nieuwsbrief kunt u meer informatie vinden over de “Dopjesactie”.

 

Tip vanuit de “Duurzame leerlijn”

Op de website van de Vogelbescherming kun je live vogelnesten kijken. Vanaf 1 maart tot 1 juli: van het eerste ei tot het laatst uitgevlogen jong.

 

 

 

 

 

Dopjesactie voor blindengeleidehonden                        

 

Groene dopjes, blauwe dopjes, gele dopjes. Gooi ze niet weg! Immers, met het geld van de ingezamelde dopjes kan een puppy worden aangekocht en opgevoed. De blindengeleidehond kan het leven van een blinde een flink pak aangenamer maken!

 

Een sympathieke actie die in 2005 van start ging. Je zamelt dopjes in en brengt ze naar een verzamelpunt. Van daar gaan ze naar een fabriek die ze overkoopt. Met het geld wordt een puppy aangekocht die wordt opgeleid tot een blindengeleidehond. Lijkt simpel. Toch zijn er een paar dingen die je moet weten.

 

Welke dopjes komen in aanmerking?

Vol enthousiasme begin je dopjes in te zamelen. Al wat plastic is, gaat de verzamelbak in. Opgepast: niet alle dopjes zijn geschikt om ingezameld te worden voor deze actie. Verschillende soorten plastic moeten door verschillende machines verwerkt worden en in dit geval gaat het om een bepaald soort plastic.

Dopjes die geschikt zijn

 • Dopjes van flessen frisdrank
 • dopjes van flessen mineraal-en spuitwater
 • dopjes van melkflessen
 • dopjes van flessen fruitsap
 • dopjes van flessen voor sportdrank en water

 

Komen niet in aanmerking:

 • dopjes van wasprodukten, shampoo’s, lotions, cosmeticaprodukten, etc.
 • de plastiek bakjes om met waspoeder in de machine te zetten
 • doppen van choco, bussen koffie, potjes stroop, etc.
 • de doorschijnende kapjes van flesjes water
 • de plastic klepjes van brikverpakkingen
 • de kapjes van spuitbussen
 • dubbele doppen
 • vuile doppen waar gras, zand, schimmel, etenswaren, etc. in zit

 

Wat gebeurt er met de ingezamelde dopjes?

Van het inzamelpunt gaan de dopjes naar vrijwilligers die de dopjes nakijken en sorteren. Daarom is het zo belangrijk om de correcte dopjes in te zamelen. Verkeerde dopjes betekenen immers heel wat werk voor de vrijwilligers en extra afval. Tussen de vrijwilligers zitten ook mensen met een visuele beperking. Het is dus erg belangrijk geen vieze dopjes in te leveren of gevaarlijke produkten als glas, metaal en ijzer tussen de dopjes te doen. De mensen met een visuele beperking tasten de dopjes met de blote hand af en vieze of gevaarlijke dingen kunnen leiden tot snijwonden of ontstekingen. Wanneer de dopjes correct gesorteerd zijn, gaan ze naar een recyclagebedrijf dat ze overkoopt voor 0,22€ per kilo. Met de dopjes maakt het fabriekje plastic pallets, die dienen om bepaalde voedingswaren op te zetten. Een puppy kost heel wat geld. Er zijn dus massa’s dopjes nodig om een puppy te kunnen aankopen. En wanneer de puppy is aangekocht, is het nog niet gedaan. De puppy moet immers ook nog opgeleid worden. Blindegeleidehond en blinde moeten met elkaar in contact gebracht worden en aan elkaar wennen. En daarna is er ook nog de nazorg voor de hond. Met het inzamelen van de dopjes sla je twee vliegen in één klap. Je helpt er niet alleen mensen met een visuele beperking mee, maar ook het milieu. De ingezamelde dopjes komen niet op de afvalberg terecht, maar worden verwerkt tot een nieuw produkt.

 

Enkele cijfers

 • per kilo krijgt men dus 0,22 €
 • in een kilo zitten ongeveer 400 dopjes (afhankelijk van de grootte)
 • voor een blindegeleidhond zijn ongeveer 68.000 kg dopjes nodig (aankoop puppy, opleiding, gewenning, etc)

Wil je meer info over deze actie dan kan je terecht op www.dopjesactie.be. Op deze site kan je ook foldertjes downloaden om in de klas te gebruiken. Zin om ook verzamelpunt te worden of zit je met een vraag, neem dan contact op via info@dopjesactie.be. Om meer te weten over de blindengeleidehonden, kan je terecht bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw in Tongeren (telefoon: 012/23.43.19) of op www.bcg.be.